Der Hurtigruten starter

logga

Bergen er kanskje den viktigste havnen i Norge, vi har tidligere skrevet om byens posisjon som cruise-havn, men Bergen spiller også en svært viktig rolle for frakteskip og båter tilknyttet oljeindustrien. En båtlinje som ligger midt mellom cruise- og nyttetrafikken er Hurtigruten, denne tradisjonsrike båten har preget havneområdet i generasjoner.

Hele Norges strekning

Hurtigruten har sin startposisjon i Bergen og endedestinasjon i Kirkenes. Hva som er start og hva som er endedestinasjon er noe diskutert og beror egentlig på hvor “øyet som ser” befinner seg. Skipet er uansett for en institusjon å regne langs hele kysten, fra nord til sør.

baatSommeren 2011 la Hurtigruten ut fra kaien i Bergen og alt var tilsynelatende som vanlig. Eneste forskjellen var at et kamera som kringkastet direkte til NRK2 var festet til skipet. I begynnelsen fikk ikke konseptet mye oppmerksomhet, men etter hvert som skipet seilte opp kysten ble flere og flere oppmerksomme på hva som foregikk. Folk strømmet til kaier og svaberg der båten passerte for å vinke, hilse og komme på TV.
Det som virkelig startet stille og rolig i Bergen utviklet seg etter hvert til en folkebevegelse. Søndag 19. juni tittet 692 000 mennesker på TV-en da Hurtigruta entret <a title="Hent free spins her."Trollfjorden i Lofoten og til sammen 2,5 millioner innom sendingene den helgen, noe som tilsvarer halv Norges befolkning.

NRK prøvde å gjenta suksessen da de neste sommer kjørte Lakseelva – minutt for minutt, Telemarkskanalen – minutt for minutt og Nordlandsbanen – minutt for minutt. Også disse programmene nådde et seertall på over millionen.

Det er fortsatt mulig å gjenoppleve ferden fra Bergen om man går inn på nrk.no, eventuelt kan man ta et par dager i vestlandshovedstaden før en går om bord på skipet og begir seg ut på turen nordover. Mer info bestilling og selve turen finner du her.