Edvard Grieg museum – Troldhaugen

troldhaugen

troldhaugen villa

Det er absolutt ikke noe mangel på underholdende ting å gjøre i Bergen, uansett om en er interessert i historie, utelivet eller natur er det noe gjøre. Et populært sted å besøke i Bergen er sommerhuset til Edvard Grieg som befinner seg på Troldhaugen. Dette har idag blitt gjort om til et museum, men var en gang huset til Edvard Grieg og kona hans Nina som bodde der de siste tyve årene av hans live.

Utstilling på Troldhaugen i Bergen

På Troldhaugen i Bergen har det dukket opp et nytt museumsbygg hvor besøkende kan beudre flotte utstillinger som er viet til livet og musikken til Edvard Grieg. Underveis i besøket er det også mulig å slå seg ned da det finnes en kafè der samt en butikk som tilhører museumet, der er det mulig å kjøpe en rekke ulike suvenirer, bøker og annet om Grieg.

edvard grieg bergen museum

For de som vil oppleve musikken i levende live kan besøke Troldsalen, en populær musikksal som åpnet opp sine dører i 1985. Der arrangeres det over 300 ulike konserter hvert eneste år, med andre ord er det alltid noe spennende som pågår! Denne salen har blitt bygget spesielt for kammermusikk og har plass til 200 besøkende på en gang, det perfekte stedet å besøke for å kunne nyte Grieg sin musikk samtidig som en kan nyte utsikten. Den samme utsikten som Grieg selv satt å så ut på og som inspirerte hans arbeid.

Besøkende kan selvsagt også ta turen til villaen hvor Grieg bodde sammen med sine kone hans siste 22 år, hver eneste sommer. Dette bygget er i en flott Viktoriansk stil og Grieg snakket selv om dette byggeprosjektet som hans aller beste opus “hittil”. Besøkende kan se rundt i hovedetasjonen hvor man vil finne minnerommet, en spisestue, entrèen og salongen.

komponisthytte edvard grieg bergen

Komponisthytta er et bygg som Grieg fikk bygget tilbake i 1891, dette var et sted som han brukte til å finne roen og skrev blant annet noen av sine mest kjente stykker der. Dette var rett og slett Edvard Grieg sitt eget fristed da han ikke var helt fornøyd med arbeidsroen som han fikk i Villaen. Der var det stadig vekk lyd og uro fra kjøkkenet og fra besøkende som forstyrret arbeidsroen han ønsket å ha. I denne hytta kunne Grieg låse seg inn hver eneste dag når han bodde på Troldhaugen. En morsom detalj er at Grieg alltid la fra seg en kort håndskrevet lapp på pulten sin hver gang han forlot hytten, enten det var fordi arbeidsdagen var over eller at han skulle på reise. Der stod det: “Hvis noen bryter seg inn, vær snill å legge igjen partiturene, siden de ikke har vedi for noen andre enn Edvard Grieg”.

Det siste hvilested

Til slutt vil besøkende på Troldhaugen også finne det siste hvilestedet til Edvard og hans kone Nina Grieg. Dette er plassert på nedsiden av Villaen i fjellveggen. Det var arkitekten Schak Bull som utformet gravstedet etter Edvard Griegs død, dette skulle være et enkelt sted men likevel gi et kraftfullt uttrykk. På graven har Grieg sitt navn blitt hogget inn med skrift som kan ligne på runer.

WWL